
Новини компаній
15:45, 12 липня 2022 р.
Поговоримо про ром: ароматний напій, який полюбив весь світ
Новини компаній
Ромом називають спиртний напій, отриманий шляхом перегонки залишкових продуктів виробництва меляси. Ром є практично родичем віскі через їхню схожість у ферментації, дистиляції та витримці. Однак відмінностей для того, щоб вважати їх різними напоями, у них достатньо, і головна відмінність – основа виготовлення.

Переважно ром містить близько 40-45 градусів. Звичайно, є рідкісні сорти, що містять близько 70 градусів, проте вживати такий нерозбавлений напій вкрай складно.
Історія рому
Сьогодні історики, що спеціалізуються на спиртних напоях, називають XVI століття часом винаходу та популяризації рому. Однак, перші згадки про ром можна зустріти ще в 10 столітті, коли раби, що трудяться на плантаціях, помітили, що сік тростини, при довгому знаходженні під сонцем має властивість набувати міцності.
Довгий час ром вважався «пійлом» для рабів. Але згодом, саме у XVI столітті після утворення «трикутника рабства», у якому між територіями Карибського моря, північним сходом сучасних володінь США та Африкою відбувався обмін рабами, цукровою тростиною і ромом, «піратський напій» набув своєї популярності.
Чи існують стандарти виготовлення рому?
Єдиного, міжнародного стандарту – немає, проте кожна країна виділяє свої способи класифікації рому.
Міцність в різних країнах:
- Військово-морський флот Великобританії – 57%. Такий сильний контроль за міцністю обумовлюється здатність рому горіти при цьому відсотку вмісту спирту. Також слід зазначити, що до 1970 року ром видавався морським військовим як невід’ємна частка військових пайків.
- США – 49% -51%.
- Австрія – не вище 50%.
- Куба – 36% -57%. Такий сильний розкид пов'язаний у тому, що великі виробничі потужності рому розташовані саме в Кубі, а отже там досить широкий вибір.
Також, крім міцності, країни акцентують увагу на мінімальній витримці, яку рому необхідно пройти перед продажем:
- Куба. До 1 року – білий; 1-2 роки – золотий; 3 роки виключно в обгорілих бочках – темний; 5-12 років, у деяких випадках більше – витриманий.
- Барбадос. До 18 місяців – білий; до 5 років – міцний; від 5 років – витриманий.
В інших країнах витримка законом не регламентується.
Відомі міфи про ром
- Кохання піратів до рому. Використання піратами рому обумовлювалося не великою тягою до цього напою, але ефективністю. Справа в тому, що при тривалому плаванні вода прокисає і стає непридатною для вживання. В той час ром, як і інші алкогольні напої, не має такої властивості. Також він непогано заглушує почуття голоду і чудово справляється з дезінфекцією ран.
- Ром – це солодкий напій. До цього висновку приходять люди, які знають, що ром виробляється з продуктів виробництва цукрової тростини. Але вони помиляються. Справа в тому, що під час приготування рому цукор повністю перетворюють на алкоголь. Тому ром тільки має солодкий аромат, але в самому алкоголі цукру не більше, ніж у віскі.

Як обирати ром правильно
По-перше, вам треба чітко зрозуміти, як ви будете вживати ром. Якщо він потрібен для коктейлів, найкращім варіантом може стати білий або золотий. Інші сорти смачно буде вживати без доповнень, також вони гарно підходять до кави або як кулінарні добавки, бо відрізняються більш вираженими ароматами і смаками.
Це сталося тому, що світлий чи прозорий ром після перегонки майже не витримується та не має великої кількості смакових добавок. Темний та витриманий ром часто витримується вже з добавками, ще й в дерев’яних бочках.
Якщо ви сумніваєтесь, який ром обрати, зверніться до інтернет-магазину Vintage. Професійний консультант сомельє допоможе зробити найкращій вибір, а корисні статті та опис кожного напою – зорієнтуватися, що саме вас цікавить.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
16:10
14 травня
17:55
12 травня
ТОП новини
live comments feed...