• Головна
  • «Ні» — яловичині та ковбасі, «Так» — рибі й овочам: лозівських ліцеїстів годуватимуть за меню Клопотенка
16:45, 10 грудня 2021 р.

«Ні» — яловичині та ковбасі, «Так» — рибі й овочам: лозівських ліцеїстів годуватимуть за меню Клопотенка

«Ні» — яловичині та ковбасі, «Так» — рибі й овочам: лозівських ліцеїстів годуватимуть за меню Клопотенка

У лозівських ліцеях у листопаді та на початку грудня пройшли експериментальні тижні протягом яких, учнів годували новими стравами. Їх вибрали із нового меню, що затвердили у Міносвіти, Мінздоров’я. Норми почали діяти з 1 вересня 2021 року. В меню побільшало вітамінних страв та зникли некорисні напівфабрикати. Директорки лозівських ліцеїв № 1 та 10 розповіли редакції сайту 05745, як діти сприйняли нові страви та коли вони з’являться у меню їдалень.

У лозівському ліцеї № 10 учнів годували новими стравами з 6 по 10 грудня. Дітям готували декілька страв, що входять до меню Клопотенка, яке на початку діти сприйняли важко, а в кінці тижня дегустації з’їли все.

«Перший день взагалі був важкуватий, тому що не звикли, нове меню. Меню Клопотенка відрізняється тим, що воно більш збалансоване, має багато вітамінів. Дуже багато він використовує багато овочів — буряк, моркву, яблука. Діти не звикли куштувати стільки овочів. Це меню не вегетаріанське, як дехто коментує в соцмережах. Навпаки, у ньому є «рибні дні», «м’ясні дні» (тільки куряче філе). Ми самі куштували цю їжу, нам сподобалося», — говорить директорка КЗ Ліцей № 10 Наталія Рошка.

Фото: сторінка "Комунальний заклад "Лозівський ліцей № 10" у Facebook

Що не сподобалось дітям, так це відсутність солі, цукру. Їхню кількість у новому меню змінили, як і спосіб приготування страв. Наприклад, до рисової каші не додають солі. Її замінюють тмином. Кількість цукру зменшили, солодкість компенсують збільшенням вмісту сухофруктів. Замість цукру у чай стали додавати трішки кориці та гвоздики. Такі смаки діти на початку не сприймали, адже не звикли до таких смакових поєднань. Взнаки дається звичка домашньої їжі, яку готують не за рекомендаціями, що затвердив Уряд.

В кінці експериментального тижня учні ліцею розпробували нові страви та з’їли все, повідомила Наталія Рошка. Про зміни у харчуванні директорка робила й публікації на сторінці у Facebook. Зміни у харчуванні батьки учнів коментували по-різному.

У ліцеї ще обговорюватимуть нововведення у харчуванні, можливо, ще додадуть нові страви чи щось приберуть. Меню їдальні ліцею змінять повністю від початку січня 2022 року. У ньому вже не буде ковбас, макаронів та м’яса яловичини.

З наступного року новими стравами годуватимуть й учнів ліцею № 1. У закладі провели експериментальний тиждень ще у листопаді. Як діти сприймають страви з меню Клопотенка спостерігали батьки учнів, спеціалісти відділу харчування Управління освіти Лозівської міськради та керівництво ліцею. У меню закладу ввели близько 10 нових страв.

«Щодня було нове меню. Ми не тільки давали нові страви, але давали їх за новими нормами вживання. Тобто, в деяких стравах майже відсутня сіль, цукор. Нові страви куштували молодші й старші діти. Вони по-різному оцінили нові страви. Комусь сподобалося, комусь ні. Одностайно звернули увагу, що немає цукру. Багатьом дітям не вистачало солі. Я вважаю, що ми повинні давати вибір дітям і щоб страви були до смаку, надавати можливість самостійно додавати сіль. Хай вона стоятиме на столах. Діти також не зрозуміли приправи, бо удома не звикли їх використовувати й вживати рис з тмином. Це присмак їм не зрозумілий. До речі, гречана каша з томатом дітям знайома і діти сприйняли її», — говорить директорка КЗ Ліцей № 1 Валентина Нечвола.

Новою їжею пригощали і батьків учнів. Дорослі теж помітили незвичні присмаки від приправ, які не використовують вдома. Ліцей з нового року змінить меню, в ньому не буде страв з яловичини та ковбаси.

Фото: сторінка "Комунальний заклад "Ліцей № 1" у Facebook

Всі висновки навчальні заклади, де провели тиждень страв Клопотенка, направлять до Управління освіти, молоді та спорту Лозівської міськради.

Нове шкільне меню передбачає щодня різні страви. З технологією приготування можна ознайомитися тут.

Ми є у Telegram. Приєднуйтесь, на вас чекають тільки перевірені новини

Читайте також: Ковбаса з цукерками: що змінилось у харчуванні лозівських школярів

Чи готуватимуть лозівським школярам страви за меню кухаря Клопотенка

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#їжа #школа #харчування #меню Клопотенка
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...