• Головна
  • Уха з «димком» та куліш на природі: як і де лозівчани можуть відпочити на вихідних
14:35, 27 лютого

Уха з «димком» та куліш на природі: як і де лозівчани можуть відпочити на вихідних

Уха з «димком» та куліш на природі: як і де лозівчани можуть відпочити на вихідних

Робочий темп і нервова напруга під кінець робочого тижня виснажує, а для відновлення сил є тільки 2 вихідних дні. Радимо проводити ці дні з користю — у колі родини чи друзів. Редакція сайту 05745.com.ua спитала професіоналів риболовного та велосипедного спорту у Лозовій як і де відпочити з користю взимку.

  • Зимовий відпочинок на риболовлі

Лозівчанин Іван Костюк полюбляє рибалити з дитинства. Перший досвід хлопець перейняв у 6 років від батька, з того часу Іван вудить рибу і йому це подобається. Зараз лозівчанин займається риболовним спортом, має нагороди та досягнення.

Риболовля - один з кращих способів відпочинку, бо це не лише полювання на рибу, а й час помилуватися природою. 

Щоб зимові вихідні на риболовлі були корисними та принесли задоволення, Іван радить обирати місця, де приємні краєвиди і багато риби. Гарний варіант відпочинку для лозівчан - це Бритай, там можна половити окуня, але щоб спіймати багато, треба знати місця, розповів Іван.

«Наприклад, у водоймищі окунь живе у місцях, де більше росте трави, якою живиться риба. В тих місцях краще рибалити гарними зимовими снастями — вудочка з тонкою лескою та маленькими мормишками. Таким чином, риболовля матиме успіх, а якщо ще є досвід спіймаєте багато риби», — говорить Іван Костюк.

Фото: сторінка Івана Костюка у Facebook та Instagram

Іван полюбляє ловити судака, але його у нашому регіоні не багато. Тому за судаком Іван їздить на річку Дніпро. Як спортсмен, Іван ловить рибу та відпускає її, а на відпочинку з друзями полюбляють готувати уху на кострі. Іван Костюк поділився рецептом юшки з «димком».

«Спочатку у каструлі відварити рибу, її далі треба вийняти, а до бульйону додати нарізані овочі — картопля (3-5 шт), невелика морква (1 шт) та цибуля. Для аромату слід додати лаврове листя, 5-7 горошин чорного перцю та укроп. Почекати доки овочі зваряться і можна їсти. В процесі варіння юшка також вбирає аромат диму, тому страва матиме незвичайний смак, з димком, таке виходить тільки на природі», — говорить Іван Костюк.

Поки погода несприятлива, лозівчанин відпочиває на природі тільки вдень, ночівлю не практикує. Цілодобові виїзди Іван планує з першим приходом весняного тепла, коли зручно буде добиратися автомобілем чи велосипедом.

  • Велоподорожі до лісів та байраків

Відпочивати на природі полюбляє і Анатолій Косолапов учасник групи «Вело Лозовая». Як тільки випадає нагода лозівчанин вирушає на велосипеді подалі від міста, адже велотуризмом захоплюється багато років. Велопрогулянки з друзями, можливі у будь-яку пору року, говорить Анатолій. Щоб не змарнувати відпочинок двоколісний транспорт до подорожі слід ретельно обстежити. Перед будь якою поїздкою влітку чи взимку обов’язково треба перевірити справність гальм, резину, змащення ланцюга, натягнутість спиць на колесі і, якщо є, перевірити справність багажнику, щоб він не підвів серед дороги. Велосипедист також радить зважати на погодні умови та відповідно одягатись.

«Для зимових прогулянок раджу одягати теплі і непромокаючі речі. Одяг повинен бути комфортним та не сковувати рух велосипедисту. Светри, кофти, штани, бажано щоб були синтетичними, щоб швидко висихали. Якщо сильний вітер краще одягти мембранну куртку, яка не продувається», — говорить Анатолій Косолапов

Наприкінці зими та на початку весни організм людини ослаблений, тому Анатолій з друзями вело-спортсменами не ризикують виїжджати у сильний холод або дощ і не радять робити це іншим. На прогулянку краще виїжджати, коли сприятлива погода. Найулюбленіше місце спортсменів — сосновий ліс біля Роздолівки (16 км від Лозової). У місті взимку можна покататися у парках «Перемога» та «Дружба». Також гарно на р. Бритай, у ліску біля с. Домаха (байрак). Там чоловіки теж зупиняються на передишку та готують на газових пальниках міцний чорний листковий чай. Крім тонізуючого напою велотуристи полюбляють готувати на вогні куліш з м’ясом та салом. Ось рецепт козацької каші, яку професійні велосипедисти готували на одній з зимових прогулянок.

«На 12 літрів 3 кг м’яса свинини та 1 кг сало, коли бульйон звариться додаємо пшоняну крупу та цибулю. Кількість крупи може бути різною, це залежить від того, яку консистенцію виготуєте (густу чи рідку). Кулішу вистачає на 12 чоловік ще й додому привозимо», – говорить Анатолій

Фото: група «Вело Лозовая» у Facebook

Для перемішування традиційної козацької їжі велотуристи використовують капицю, яку зробили з вербової гілки. Таким інструментом користувались коли варили куліш, говорить Анатолій Косолапов.

Читайте також: В'ячеслав Харченко - байкер Лозівського краєзнавчого музею

Фотографії лозівського рятувальника: Владиславу Кулішу позує сама природа

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#природа #відпочинок #вихідні #рибалка #велоподорож
0,0
Оцініть першим
Авторизируйтесь, чтобы оценить
Авторизируйтесь, чтобы оценить

Коментарі

Оголошення
live comments feed...